(20) 311 9471

Gyermekek és a szabadulószoba

A kreatív fejtörőkre és logikai feladatokra épülő szabadulószobák kezdetben főként a kihívást kereső felnőttekből és fiatal felnőttekből álló csapatok körében váltak népszerűvé. Ahogy a kereslet növekedett, egyre-másra tűntek föl a tematikus, valamely populáris irodalmi vagy filmes világ (pl.: Star Wars, Harry Potter, CSI) vagy történelmi korszak/személy (pl.: Hasfelmetsző Jack, II. Világháború) köré épülő pályák. Ezek az aktuális tematika szerelmeseinek hozták el a szabadulószobák nyújtotta élményt. 

Az érdeklődőközönség rohamos bővülésével képbe kerültek a szórakozni, kikapcsolódni vágyó családok, így természetesen a gyermekek is. Ebben a cikkben azt fogjuk áttekinteni, hogy a tapasztalatok és pedagógusi vélemények alapján milyen előnyökkel járhat egy gyermek fejlődésében egy korai, szabadulószobás élmény.

A gyermekek kíváncsiságára és felfedezési vágyára építenek a „keresős” feladatok. A játékot előremozdító, hasznos információ morzsák és tárgyak fellelhetőek a szoba berendezéseinek átvizsgálása során. Egy-egy ilyen levél vagy kulcs felfedezése sikerélményt nyújt a gyermeknek, így érzi, hogy ő is részese a faladat megoldásának, bevonja és élvezetessé teszi számára a játékot.

A szobákban a legkülönfélébb, cseppet sem hétköznapi lakatokkal és zárakkal találkozhatnak a játékosok (pl.: kulcsos-, betűs-, számos-, tárcsás- és iránylakat). Az ezek kinyitásához szükséges változatos mozgásformák hozzájárulnak a gyermek finommotorikus fejlődéséhez, fejlesztik a kézügyességet és a szem-kéz koordinációt.

Maguk a feladatok, segítségek és folyamatok – amik például a lakatokat nyitó kódot adják vagy rávezetnek egy részmegoldásra – is rengetegfélék lehetnek. A körmönfontan megfogalmazott, talányos mondókák és rejtvények beindítják a kreatív gondolkodást, az asszociációs folyamokat és nem utolsósorban bővítik a fiatalok szókincsét és nagyobb gyermekeknél javítják a szövegértést. A logikai típusú feladatok pedig beindítják a problémamegoldó, következetes gondolkodást és fejlesztik a matematikai jellegű készségeket.

Mindezek mellett természetesen már egy-egy részfeladat megoldása is hatalmas sikerélményt jelent, a sikeres szabadulásról nem is beszélve. Az ilyen jellegű tapasztalatok kivehetik a részüket a fiatalok jellemfejlődésében, valamint a pozitív énkép és egészséges önbecsülés kialakulásában, elmélyítésében. 

A szabadulószoba menete megkívánja, hogy a család csapatként, egymást segítve dolgozzon együtt és a szülő – vagy nagykorú kísérő – belátására bízza, hogy mekkora teret enged a gyermekek kibontakozására. Így megfelelő hozzáállás mellett, egyfajta családi hierarchia felállítását, a szülő felé irányuló bizalom elmélyítését segíti elő a szoba nyújtotta kontrollált, biztonságos környezetben zajló ám komfortzóna határait feszegető, kalandos, játékos megmérettetés.

 

Hírlevél feliratkozás

Az Időcsapda® a legegyedibb szabadulós játék (escape room) Budapest belvárosában, két helyszínen és 7 igazán különleges pályával várja a szabadulni-vágyókat.

Cookie beállítások
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz