(20) 311 9471

Szabadulószoba és az oktatás!

Hogyan segíthet a szabadulószoba az oktatásban?
A szabadulószoba nagy népszerűségnek örvend a diákok körében, főleg, hogy a az egyik fő közönségcsoportja az iskolákból érkezik. A legtöbb szabadulószoba az Időcsapdához hasonlóan az diákkedvezményt is biztosít. A szabaduló játékok logikájának felhasználása az oktatásban nagyszerű módja annak, hogy a tanulókat még jobban motiválja egy téma feldolgozására.

Hogyan egyesíthetjük a szabadulószobákat és az oktatást pénzügyi és hosszú távú ráfordítások nélkül?

A gyerekek szeretik a meglepetéseket és a találós kérdéseket, így már egészen kicsi koruktól szívesen fejlesztik képességeiket játékos feladatokkal. Akárcsak a kisgyerekeknél, a nagyobb gyerekeknél is fontos, hogy minden játékhoz legyen saját történet, hiszen így nem csak kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlődik, hanem képzelőerejük is. A történeteket úgy kell kitalálni, hogy az azonnal szembetűnő legyen, itt csapatmunka, közös munkával oldjuk meg a rejtvényt. Ez is egy egyszerű módja a kortárs kapcsolatok fejlesztésének, és a szabadulószoba a legjobb módja ennek.

 

Miért jó egy iskolai szabadulószoba?

A fent leírt okokon kívül számos más pozitív hatás is létezik, amelyek bizonyítottan jót tesznek a gyermekek számára. Az egyik, és talán a legfontosabb, hogy tökéletes csapatépítő. A mai online világban egyetlen gyerek sem lesz magányos, még akkor sem, ha együtt játszanak. Mivel mindenkit a saját sikere vezérel, az online kirekesztés nem ritka. Egy online szabadulószoba azonban összehozza a diákokat, miközben együtt dolgoznak a rejtvény megoldásán. Azt is meg kell beszélniük egymással, ami nagyszerű módja a kommunikációs készségeik fejlesztésének. Ha többen dolgoznak egy közös célért, az is remek módja az önismeret edzésének, hiszen segít a stressz kezelésében. És nem utolsósorban játszva tanulhatunk.

Mi kell egy jó szabadulószobához?

A szabadulószobáknak van néhány kulcsfontosságú alapelve, amelyet szem előtt kell tartani a tanulók oktatása érdekében. Először is meg kell  határozni egy célt. Milyen feladatokat kell elvégezniük, hogy elmeneküljenek? Akkor itt az ideje olyan nyomokra gondolni, amelyek rejtvényeken és különböző feladatokon keresztül a végső megoldáshoz vezethetnek. Aztán persze valami kombinációval vagy hozzáférési kóddal nyitható. Végül, valami közös minden szabadulószobában az az időkorlát, amelyen belül el kell menekülniük.

 

A cél

Bármilyen háttértörténetet kitalálhatunk hozzá, legyen az egyszerűbb vagy összetettebb. A szabadulószobákkal és az oktatással kapcsolatos kulcsfontosságú szempont a tartalom és a tanterv összeegyeztetése. Például előfordulhat, hogy a diákok egy elveszett kincset keresnek, de akár egy kis veszélyeztetett állatfaj nyomára is vágynak. Talán egy vírus ellenszerét keresik, vagy amulettet próbálnak találni? Ha elkészül a szabadulószoba, akkor jó, ha a végcél az, hogy valami kézzelfogható legyen az eredmény.

Nyomok

A rejtvények megoldása olyan nyomokat ad, amelyek lehetnek szavak, véletlenszerű betűk vagy számok sorozata. Ezek a nyomok tartalomként, vagy a megértéshez és a memorizáláshoz szükséges anyagként szolgálnak. Például vegyünk egy feladatlapot feleletválasztós és igaz-hamis kérdésekkel. Tedd a kérdéseket 4-5 fős csoportokba! Minden kérdés és a kapott válasz egy támpont lehet! A feleletválasztós kérdéseknél a megfelelő válaszok azt a szót adhatják, amellyel a tanulók továbbléphetnek. A nagyobb kihívás érdekében a betűket össze lehet keverni, így maguknak kell kitalálniuk a helyes választ. Lehetőség van egy kvíz elkészítésére is, ahol az üres mezőket kell kitölteniük. Legyen kreatív, és keverje össze a különböző típusú gyakorlatokat.

Valami nyitni való

Sokan hallottak már a Google űrlapokról. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy valóban megoldható szabadulószobát készítsünk online. Beállíthatja, hogy milyen típusú „zár” legyen a kérdés, például dátum, számsor vagy csupa nagybetűs szó. Referenciaként itt van egy Google-űrlap, amely inspirációként szolgálhat.

 

Határidő

Természetesen nem kötelező időkorlátot létrehozni, de az iskolákban a legtöbb teszten van ilyen, és ez izgalmasabbá teszi az egész játékot. Ügyeljen arra, hogy megfelelően értékelje az időt, nehogy a rövid időkeret miatt stresszes, alulteljesítő tanulók eredményeibe kerüljön. A lényeg, hogy szórakoztató módon tanuljanak.

Szabadulószobák és oktatás

A klasszikus oktatási módszerek elavultak, és tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy az alternatív módszerek gyakran jobban működnek a diákok és a tanárok számára is. A játékon keresztül a tanulók olyan fontos kereszttantervi készségeket fejleszthetnek ki, mint például a logika és a kommunikáció, amelyeken a program során dolgozhat. A szabadulószobák lehetővé teszik a diákok számára, hogy megértsék a csapatszellemet, különösen, ha más csapatokkal versenyeznek.

Hírlevél feliratkozás

Az Időcsapda® a legegyedibb szabadulós játék (escape room) Budapest belvárosában, két helyszínen és 7 igazán különleges pályával várja a szabadulni-vágyókat.

Cookie beállítások
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz